KELSTERBACH SOUTHPARK STAUDENWEIHER




PARK
NATURAL AREA

NOT OPEN
ONE PHASE
REALIZATION COMPETITION

1. PRIZE

Southpark and Staudenweiher are located to the south of Kelsterbach‘s town centre as a follow-up use of a former gravel pit. Both open spaces border on the supra-regional landscape areas of the Rhine-Main Regional Park. In future, they are to be strengthened in their functions as nature, recreation and leisure spaces. In addition, both areas are to be more closely interlinked with the urban fabric. Accordingly, special emphasis is placed on the redesign of entrance and transitional situations.

Southpark and Staudenweiher differ from each other in their landscape location and morphology. As an open space, the Southpark accommodates intensive uses. The Staudenweiher, on the other hand, is designated as a local recreation area with additional natural requirements. The design takes these differences into account. At the same time, a series of design settings are intended to emphasise the connection between the two open spaces:

  • The entrance areas to Southpark and Staudenweiher are spatially related to each other.
  • Both areas will be enclosed by a generous circular path that connects all sub-areas and entrances.
  • Similar materials, material combinations and detailing are to be used in both areas.
ClientStadt Kelsterbach
Year2/2021
Tagslatest, Parks, Competitions, Landscape Park