STUTTGART APE HOUSE WILHELMA ZOO




ENCLOSURES
BUILDING CONCEPT

REALIZATION COMPETITION
BY INVITATION

1. PRIZE

The new ape house of the Wilhelma in Stuttgart is located in the western part of the zoo, close to Rosensteinpark. The area is marked by a precious old tree population. Conceptually, the new design refers to the park-like character of the site, the existing topography and the tree population.

The ape house is inserted into the existing topography. The exterior surfaces continue as roofs. Thus, the building is almost invisible. The outdoor area, the topographical embedding and the conception of the building are mutually dependent.

The plot is divided into respective areas for gorillas and bonobos. The corresponding roofs are offset from each other und related to one another by a continuous joint. A band of lighting and an inner corridor tie in with the existing visitor paths to the east and the west.

The integration of the building into the topography allows for generous outdoor areas. The routes in and around the buildings offer different views into the indoor and outdoor compounds.

CooperationHascher Jehle Architects
Team
Competition
Ulrike Böhm, Cyrus Zahiri, Katja Benfer, Sophie Holz, Tim Wildner
Year09/2006
RealizationLph 2
TagsCompetitions, Realization, Green Space, Architecture