LANDSCAPE PARK

COMPETITION BY INVITATION

1. PRIZE

The park is located between Pulheim’s northern limits and the surrounding agricultural landscape. Dirt paths, tree-lined alleys and parceled lots mark the characteristic elements of the meadow landscape. In the transition between city and countryside, the expansive view of the adjoining fields is particularly impressive. Its spatial character is defined by staggered rows of trees, scattered woodlands and farms, and industrial buildings along the horizon.

By the year 2030, the city limits of Pulheim are to be encompassed by an elongated park on the northwestern edge. It is assumed that over a period of approximately 20 years, the further development of the park will be subject to a number of unforeseeable factors.

The concept of the park is thus intended to allow for adjustments and alterations while retaining a recognizable overall design. We propose a spatial network of roads and meadows, which makes use of existing dirt paths, alleys and parceled fields.

The public areas of the park include the main paths, splendid views and spatial relationships. They mediate between urban structures and expansive views, and designate the characteristic features of the landscape.

Depending on the different needs and initiatives of the surrounding community, the remaining areas may be additionally “filled” with diverse functions over time, operating as semi-private outdoor areas that fluctuate between extensive and intensive use.

The proposed design concept deliberately disregards a fixed allocation of areas. The spatial elements of the design focus on preserving and strengthening existing scenic qualities. In contrast, the temporal elements of the design allow for adjustments and transformations over an extended period of time.

ClientStadt Pulheim (Regionale 2010 Projekt)
CooperationPlanung mit: Andreas Stoellger Planungsbüro für Freianlagen
Bauleitung: 1. BA: Claus Heimann, Danielzik + Leuchter,
Flurst. 38 + 56: Martin Tochtrop
Umsetzung mit: 1. BA: A. Frauenrath GmbH, Flurst. 56: Fa. Boymann, Flurst. 38: A. Frauenrath GmbH
Team ProjektUlrike Böhm, Cyrus Zahiri, Katja Benfer, Anne Wex, Alexandra Blechschmidt, Annika Levels, Paul Kerstin, Anna Vogels, Matia Teles, Luca Torini, Lidia Beltran Carlos, Tim Wildner, Norman Jans, Jouba Keskin, Ann-Kristin Haeger, Jonathan Pilz, Sumika Aizawa, Rita Leal, Anna Kajsa Gustavsson, Martin Gebhardt, Alena Baumann, Matthias Sachse, Piroska Szabó
Year03/2013
Area1. BA 6 ha
2,1 Mio EUR brutto
Planning2008-10
Realization1.BA 2012/13
Flurstück 38: 2014
Flurstück 56: 2014
PhasesLp 2-8
TagsCompetitions, Park, Realizations, Green Space, Landscape Park, Green Corridor