SCHLESWIG DANEWERK AND HAITHABU




LANDSCAPE PARK
OPEN SPACE CONCEPT

CLOSED IDEA COMPETITION

As former line of defence, the Danewerk fortification is composed of scenic and architectural elements, including the trading center Hedeby ("Haithabu"). The site was used for various causes of defence during the 8th and 20th centuries. Phases of use alternated with phases of negligence. The proposed interventions serve to make the site come spatially alive again. They also link the fortification more closely with its environment.

The route of the former fortification is therefore to be distinguished as a continuous track, consisting of the rampart corridor and the rampart path. At certain intervals it is divided by transitions and stations.

The rampart path continuously flanks the former fortification site. Within a certain distance, a landscape path takes up the trail of the Danewerk.

The course of the fortification is accompanied by the rampart corridor. This corridor creates a new inner buffer zone, which is kept free from vegetation. The rampart corridor thus forms clear boundaries to the adjacent landscape.

Team
Competition
Ulrike Böhm, Cyrus Zahiri, Katja Benfer, David Gonzalez Ferreño, Anna Kajsa Gustavsson, Sylvia Kracht, Pilar Morilla Manresa
Year12/2009
TagsLandscape Park, Development-Concept, Open-Space-Concept