PUBLIC SPACEENTRY AREA

OPEN
URBAN DESIGN
COMPETITION

2. PRIZE

The municipality of Windeck-Schlader is situated in a landscape distinguished by its topography and the winding course of the River Sieg, a tributary of the Rhein. During the industrial revolution the area was partially reshaped in order to make it more efficient for production, power generation, and transport. Through the overlapping of landscape morphology and human intervention, a diverse variety of sub-spaces with distinctive views has developed. At the same time there is a lack of clear transition between public open space and the adjacent natural areas.

Three spatial interventions are proposed:

  • The railway embankment shall be strengthened and more effectively integrated as a central axis of the existing network of roads and pathways.
  • By emphasizing their relationship to the surrounding landscape, a series of 'special places' will be highlighted.
  • The existing network of walking and cycling paths will be expanded and emphasized by distinctive squares at important intersections and forks in the road.

The railway line will be more effectively integrated to serve as a central axis connecting public open spaces. An uninterrupted walking and biking trail is suggested for both sides of the railway embankment. ‘Balconies’ and ‘diversions’ along the railway trail emphasize important outlook points and mark adjoining pathways.

The original façade of the train station shall be exposed again. Based on the existing structure of the façade, generous openings are proposed to connect the ground floor area with the entry plaza. The building shall serve as a central information point, providing documentation about the surrounding landscape and the Sieg Waterfall.

The area around Hoeffers Pond is characterized by a very dense woodland. Restrained woodland clearing and felling of large branches should restore visual relationships between the railway embankment, the swampy outlet of the Sieg, and the Copperworks Station Cultural Center.

The existing circular pavilion with views of the Sieg Waterfall will be replaced. The new pavilion offers a greater number of visitors the opportunity to simulatneuosly enjoy views of the waterfall. The slightly curved geometry of the building refers to the hilly topography on the opposite side of the river.

The human elements in the landscape surrounding the Sieg Waterfall accentuate and define the special places. For the most part, they give visitors the opportunity to depart the terrestrial topography – via balconies, bridges, or belvederes – and thus experience the landscape from a different perspective. Some of these places are already visually connected. To complement the visual network between the railway bridge and the Elmore Street Bridge, an outlook plateau is planned on the southeast side of the river.

The plaza in front of the Copperworks Cultural Center runs parallel to the contour of the hall building in three different spatial-functional segments, which may be distinguished by their different pavements and borders.

The difference in height between the existing hall and the plaza will be incorporated in the area at the base of the building. The hall building, crane runway, existing wooden pavilion and new tourist information pavilion will be tied together as one ensemble through a common pavement design. The relocation of the information pavilion to Schoenecker Way will give the building a stronger presence along the planned Sieg Valley Bike Trail.

Area: 1. BA 5.0 ha

Design: 2008-13
Realisation: 2013
Leistungsphasen: 2-5

Client: Gemeinde Windeck, Regionale 2010 Projekt

Cost: 1. BA 1,4 Mio EUR netto

Competition Team:
Ulrike Böhm, Cyrus Zahiri, Katja Benfer,
Anne Wex, Rita Leal, Christina Bös,
Alexandra Blechschmidt, Sumika Aizawa

Execution Team:
Ulrike Böhm, Cyrus Zahiri, Katja Benfer,
Matthias Sachse, Sumika Aizawa, Annika Levels