DEGGENDORF DONAUPARK




WATERSIDE PARK
PEDESTRIAN BRIDGE
NATIONAL HORTICULTURAL SHOW

OPEN IDEA AND
REALIZATION COMPETITION

3. PRIZE

The planned dike construction divides the territory between Deggendorf and the Danube into foreland and hinterland. The two areas differ from one another because of their locational advantages: The dyke foreland extends along the Danube as an elongated riverbank. In contrast, the dyke hinterland increases the distance between the river and the city. A similarly ambivalent urban impact is emanated by the dyke structure itself. As a prolonged promenade, it allows for overview and orientation, yet at the same time it acts as a barrier towards the city.

The main starting points of the design are the mitigation of the barrier effect of the dyke structure and the establishment of a stronger connection between the urban areas, the dyke promenade and the river bank. In order to revaluate the existing spatial situation, the design focuses on three main elements, namely:

  • The dike promenade,
  • a tree grove along the Neusiedlerstraße and
  • a series of crossings between the city and the Danube shore lines.

The existing railway bridge functions as an important element in the river landscape due to its size and construction. The new pedestrian bridge, which runs directly in front of it, is to maintain this impression. For this purpose, a structure as filigree as possible is proposed.

CooperationKrone Ingenieure Berlin
Team
Competition
Ulrike Böhm, Cyrus Zahiri, Katja Benfer, Tim Wildner, Christina Bös, Rita Leal, Anne Wex, Alexandra Blechschmidt, Norman Jans
Year10/2008
TagsCompetitions, Park, Waterfront, Green Space, Development-Concept