DEGGENDORF DANUBE PARK




RIVERBANKPEDESTRIAN BRIDGEHORTICULTURAL SHOW

OPEN COMPETITION

3. PRIZE

The new dike construction divides the area between Deggendorf and the River Danube into foreland and hinterland. The two areas are distinguished by their location-specific features. The riparian foreland stretches along the Danube, while the dike hinterland graciously expands between the city and river. The area is additionally structured by various linear and planar spaces with different functions. The dike construction seems to impart a spatial ambivalence on the surrounding urban fabric. On the one hand, it is a long and lofty promenade, which provides orientation from above and offers magnificent views of the surrounding landscape, while at the same time it represents a physical barrier to the city.
Initial goals of the design therefore aim at mitigating the barrier effect of the dike structure and seek to establish a stronger link between the city, the dike promenade, and the riparian areas along the river. In order to revaluate the existing spatial situation, the design focuses on the three following elements:

  •  the dike promenade,
  •  a cluster of trees along the Neusiedler Street,
  •  as well as a series of crossings between the city and the riverbank of the Danube.

The design and dimensions of the existing railway bridge make it a key element in the river landscape. Planned directly in front of the old railway bridge, the delicate construction details of the new footbridge are to preserve this initial impression.

10/2008

Ulrike Böhm, Cyrus Zahiri, Katja Benfer, Tim Wildner, Christina Bös, Rita Leal, Anne Wex, Alexandra Blechschmidt, Norman Jans